artecolonia
меню
още
библиотека
новини събития

  Градина

Опитваме се да се грижим за природата около нас. Щастие е да отгледаш и общуваш с растенията, които те хранят. Използваме различни идеи и практики от органичното и биодинамично земеделие, спазваме лунните цикли.


Въпреки че надморското равнище на с.Желен се доближава с това на Софийско поле, (където също се грижим за градини), в Желен планинският климат определя  вида на зеленчуците и плодовете, които могат да се отглеждат. Градинарството ни се намира в начален стадий на терасиране, облагородяване на почвата и компостиране.
Храна и консервиране

Прост живот с чиста растителна храна от градините, със салати и билков чай от близките поляни. Консервирането за зимата не може да изключи лютеницата и сладката, но се опитваме да сведем до минимум топлинната обработка. Успешен наш експеримент са пестилите от сушени плодове, сушените домати, тиквички и тикви. Ако ни дойдете на гости ще имате възможността да опитате и да си вземете от нашите био храни - различни билки и чайчета, сушени и консервирани гъби, сушени и консервирани плодове (сиропи, конфитюри и мармалади от диви и домашни ягоди, малини, къпини, череши, вишни, ябълки, круши, дюли, сливи, джанки и други) и зеленчуци според сезона. 


don't speak bulgarian?
новини календар
«  февруари 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728